Bilal İnan Hayat Yeniden
Küçük yaşta kaza geçiren ve kafatasının ön bölümünde büyük bir hasar oluşan Bilal İnan, yıllar sonra Acıbadem Hastaneleri hekimlerinin büyük özverisi ve BTech Innovation’ın yaptığı kişiye özel protezle hayatında yeni bir sayfa açtı.
Hareketli bir çocukluk geçiren Bilal, Kayseri’deki evinin bahçesinde oyun oynarken duvarın üzerine çıktı, bir süre burada oynayan Bilal’in dengesini kaybetmesi sonucu duvardan düşerken üzerine bastığı büyük taş da kafasının üzerine düştü. Acilen ameliyata alınan Bilal, koma sürecinden sonra yaklaşık 1 ay yürüyemedi. Uzun süren tedavi ve ailesinin bakımından sonra yavaş yavaş tekrar yürüyen Bilal’in kafatasında ise büyük hasar oluştu. Bu hasarı düzeltmek için kaburgadan alınacak dokunun kayıp bölgeye nakledilmesini ailesi kabul etmeyince 21 yaşına kadar hayatını bu şekilde sürdürdü. Kafatasındaki hasarın farkında olan Bilal ilkokul yıllarından beri kendisini çok iyi koruması gerektiğinin farkındaydı çünkü kafa derisinin altındaki belli yerlerde kafatası olmadığı için beyni her türlü riske açıktı. Bu konuda zaman zaman çevresinde rahatsız edici bakışlara ve şakalara da maruz kalan Bilal, artık bu sorundan kalıcı olarak kurtulmak istedi.
Acıbadem Hastanesi’nde başarılı cerrah Dr. Yalçın Yontar ile tanışan Bilal’in hayat hikayesi değişmeye başladı. Yapılan tenkitler ve testler sonucu, en gelişmiş teknolojilerden birisi olan 3 Boyutlu teknolojinin en uygun tedavi yöntemi olduğuna karar verildi. Çekilen MR ve tomografi sonuçlarını BTech’ e ulaştıran Dr. Yalçın Yontar, Btech’in tecrübeli mühendisleri ile çalışmalara başladı.
Tedavinin ilk bölümü her zaman olduğu gibi mühendislik ve tıp analizleri ile başladı. 3 Boyutlu hale dönüştürülen radyolojik görüntüler üzerinden hasar büyüklüğü, kemik kalitesi, kemik kalınlığı, hacim gibi bilgiler elde edildi. Sonrasında cerrahlar ile birlikte bir protez planlaması yapıldı. Btech’ in ODTÜ Teknokent’ teki ofisinde yapılan çalışmalar sonucunda kişiye özel protez tasarlandı ve protezin prototipi, Bilal’in kafasını 3 Boyutlu modeli ile birlikte hekimlere gönderildi. Prototip üzerinde çalışan hekimler, vida çaplarını ve büyüklüklerini de belirledikten sonra nihai üretimler için Btech’ e onay verdiler. Metal 3 Boyutlu yazıcılar ile Titanyum malzemeden üretilen protez, kısa zaman içerisinde ameliyat ekibine ulaştırıldı. Başarılı ve titiz bir cerrahi sonucunda yerleştirilen “Kişiye Özel Protez” hastanın anatomisi ile tam uyum gösterdi.
Hastanede geçirilen birkaç günün ardından, taburcu olan Bilal 40 gün sonra ameliyat yaralarının da iyileşmesiyle adeta yeni bir hayata başladı. Aynanın karşısında hem şaşkınlık hem de sevinç yaşan Bilal’in ve ailesinin mutluluğu ise görülmeye değerdi.
NTV’de yayınlanan ve Bilal’in tüm hikayesini anlatan videoyu aşağıdaki linkte inceleyebilirsiniz: